Съчетание на цветове

август 25, 2010 at 6:55 pm Вашият коментар

Заповядайте в обновения блог на …

В какви цветове можем да оформим нашия сайт, за да бъде приятен за гледане?

Ако у вас възниква този въпрос, значи тоази статия е точно за вас! Тук ще узнаете за тайните при комбинацията на цветове.

Комбинацията на цветове е изключително важна част в теорията на цветовете и дизайна, но при това може би най-сложната. И все пак съществуват специални ръководства, които биха ви помогнали да се справите при създаването на цветови комбинации, които да бъдат приятни за гледане.

Колко цвята е необходимо да използваме?

Прекалено сложно е да дадем еднозначен отговор на този въпрос, но по-добре е да използваме по-малко цветове, отколкото излишно да пренатоварвам с цветност страницата. Човек обикновенно се орентира трудно да намери информация при една страница с пъстри цветове, освен това от такива страници, бързо се изморяват очите ни.

От друга страна страници с прекалено малко цветове може да ни се сторят малко скучнички, но това не винаги е така.

Едно от основните правила в тази област – използвай 3 цвята.

1.Основен цвят – това е основния цвят на страницата. Той ще заеме най-голяма площ и ще предаде основния тон на цялат страница.

2. Вторичен цвят – това е втория цвят на страницата, той допълва основния цвят. Обикновенно вторичният цвят е достатъчно близък до основния.

3. Цвят на подчертаване – този цвят се използва за отделяне на определени области от web страницата. По принцип този цвят е по-контрастен от основния и вторичния и за това е препоръчително да се използва в умерени количества. Обикновенно в качеството на такъв цвят използваме противополжен цвят (вижте картинката долу).

Цветови кръг

Цветови кръг

Изполването на цветовия кръг, ще може да ви помогне при комбинирането на цветове. На долу ще видите няколко от най-разпространените способи за комбинация на цветове, с помоща на цветовия кръг.

Съседни (аналогични) цветове

Съседни (аналогични) цветове

Съседни са тези цветове, които стоят  от  двете страни на определен цвят. Тази цветова схема съществува често в природата. На сайтове в които се използват аналогични цветове, се чуства хармония

Допълващи цветове

Допълващи цветове

Допълващи цветове са тези цветове, които са разположени срещоположно в цветовия кръг. Тези цветове са напълно противополжи един спрямо друг. Няма да попречи да използвате такива цветове, в качеството си на подчертаващи цветове.

Допълващи комбиниращи цветове

Допълващи комбиниращи цветове

Допълващи комбиниращи цветове са тези цветове, които се явяват съседни на противополжния цвят. Използването на такива цветове, ще ви позволи да създадети високо ниво на контраст, но разбирасе не чак толкова, колкото при противоположните цветове. Можете да получите хубави хармонични съчетания.

Тройки цветове

Тройки цветове

Тройка цветове – това са три цвята равномерно разположени един спямо друг в цветовия кръг. Ако искате да създадете контрастен, но балансиран дизайн, това е вашата схема.

Други цветови съчетания

Освен цветовите съчетания основани на цветовия кръг, които са описани по-горе, съществуват още няколко способа на комбиниране.

Монохромна цветова окраска

Монохромна цветова окраска

Това представлява основният цвят и различните му варианти наситеност. Тази схема изглежда добре, но рискуваъе да се получи скучен и еднотонен сайт.

Монохромна черно-бяла окраска

Монохромна черно-бяла окраска

Монохромната окраска включва в себе си само неутрални цветове в границите от бяло до черно. Тази схема е достатъчно ефективна, но може да изглежда малко скучна. Така създадения „сив” вариант ще изглежда добре, ако се добави един ярък цвят да добави акцент.

Entry filed under: Цветове. Tags: .

Чакръкчия (чекръкчия)

За коментари - http://www.y-petrov.com/chakrykchiya

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Клаендар

август 2010
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Статистика

  • 34 810 hits